Forbandede mennesker

Forbandede mennesker.

Da han var ung, var han blevet passet med varme og omhu. Ja han var blevet plantet som en bryllupsgave. Som et tegn på fremgang og det havde de haft. Fremgang. Haven omkring ham var vokset, men der var ikke blevet plantet nye træer. Tværtimod var de andre blevet væltet og han overlevede vist kun, fordi han var en bryllupsgave. Ikke at det var noget at fejre, hvis du spurgte ham.

Der blev råbt og skreget inde i det store hus. Tingene fløj ind imellem igennem luften og når det stod værst på, så blev selv huset udsat for vreden. Der blev smadret vinduer. Møbler blev smidt ud på græsplænen og et par stole blev faktisk brændt i et raserianfald. Heldigvis ikke noget der skete tit, men hver gang det gjorde, så vidste han, at der var noget nyt på vej. Huset blev fixet. Haven blev udvidet. Poolen blev større eller grillen nyere. Han var det eneste, de ikke kunne forandre. Ikke som sådan i hvert fald.

Han skød langsomt i vejret og de uduelige unger havde alle siddet på den ulidelige gynge, der var bundet om hans tykkeste gren. Det havde gnavet i hans bark. Havde sendt stød af smerte igennem hans stamme, men han måtte finde sig i det. Prøvede at bøje sig ned, så gyngen kom tættere på jorden, men det var nytteløst. Han voksede altid. Langsomt, men han voksede og gyngen hang fra hans gren et godt stykke over jorden.

En dag fik en af ungerne, som ikke var så små mere, den ide, at det da kunne være sjovt at skærer i ham. Skære i ham? Var de åndssvage? Man gik da ikke rundt og skar i folk, men det var passende, mente pigebarnet. – Far plantede træet til mor på deres bryllupsdag. Nu hvor vi skal giftes, skal vi så ikke skære vores navne og datoen i den tykke bark?

– Vi kunne da også plante et træ mere. Vores eget træ.

– Det vil mor aldrig tillade. Dette træ har kun overlevet, fordi det er en gave fra far.

Ergo skar de deres navne i hans bark. Var bedøvende ligeglade med at han græd, mens de gjorde det. De skar bare og det samme gjorde det næste hold. Og det næste. Der var fire børn i familien og hver og en af dem skar i barken, på deres bryllupsdag. En af dem tre gang og han prøvede at slette det. Vendte den side imod vinden, så den kunne gnide de forhadte navne af, men nej. De blev. Også selv om huset gik i forfald. Og poolen blev dækket af blade og skidt. Og de alle flyttede ud. Det skete efter dødsfald i familien. En tragedie faktisk. Manden i huset slog sin kone og sin ene datter ihjel. Hvorfor anede han ved gud ikke, men han var faktisk også ligeglad. Han havde set til med ligegyldige øjne og lod roligt sine blade svaje i luften. Mennesker var en forunderlig størrelse og han ville aldrig forstå dem.

Han var dog glad for, at de var væk. I hvert fald til at starte på, men ikke så meget længere. Store maskiner var ankommet. De ville vælte huset og for første gang nogen sinde så han, hvad der var på den anden side. Masse af træer. Unge, smukke og stolte træer og han mærkede hadet vokse i sig. De var ikke alene. Stod side om side og nu hvor der var stille om aften, så kunne han hører dem le og snakke. De gjorde nar af ham. Pegede med deres frodige grene og han måtte holde hårdt på sine rødder, for ikke at ødelægge havens jord i raseri. Hvad vidste sådan nogen unger om livet? Han havde haft et hårdt liv, hvilket havde sat sine ar på hans stamme og hvad havde de opnået? At stå og brede sine mange blade ud i vinden? At ævle om intetsigende ligegyldigheder som at regnen krøllede toppene? Der var vigtigere ting i livet og han frygtede det næste i sit. Havde hørt menneskene snakke, mens de hev de døde planter op af jorden. Alt skulle fjernes for noget de kaldte et højhus. Hvad pokker det så end var.

Forbandede mennesker.

39 thoughts on “Forbandede mennesker

  1. Hej Uhrskov
    Selvfølgelig er din hovedperson et gammelt “surt” ævletræ – og hvor er han altså “sød” med sin gnavne indstilling til de forbandede mennesker, der ikke ved, at træer er levende og at barken er træernes hus, så det gør ondt, når der bliver skåret og snittet i den.
    Jeg er med i din historie, jeg er identisk med træet.
    Sjovt nok har jeg tænkt mig at give min søn og svigerdatter et træ i bryllupsgave, for det synes jeg er en god ide. Sjovt nok har jeg også lige fået en filosofisk snak med min ældste medbeboer om kastanjerne ude foran vores hus. Nogen af dem er tynde i toppen og smider kun ganske få og små kastanjer ned på stenbroen, for hvad nytter det, der er ikke jord til at spire i, men heldigvis er der børn, der samler dem op og måske kommer der nye små kastanjer et eller andet sted i en have.
    Det er en fin fortælling, som lige passer med din skrivestil. Tak for læsning. Følelsen er ikke til at tage fejl af, der er godt med vrede og til sidst også lidt misundelse over egne vanskelige kår, når de dumme unge træer ikke har andet end småtterier at beklage sig over. Selvfølgelig har træer følelser måske ligner de ikke menneskelige følelser, men det kan vi jo ikke vide noget om. Det gamle træs tanker kunne lige så godt være et gammelt menneske, der kikker på de unge, der fjoller rundt på facebook.
    ja…undskyld formen i min kommentar, jeg blev bare lige revet med at formen i din historie
    kh m

    Like

    • Hej Mille

      Tusind tak for din flotte kommentar. Den gjorde mig som altid glad. Jeg var lidt bekymret for, om jeg havde været for vag i vreden, men … Jeg har jo min lille Egon, træet i min gård, så jeg lænede mig en smule op af ham. En “verden” jeg kender om man så må sige. Nu er det jo så spændende, hvad næste uges opgave indeholder. 😉 Tak igen og jeg kigger ind til dig på et tidspunkt.

      Kh Uhrskov

      Ps. Ja barken er huden, men det er vel egentlig også lidt det samme som “træernes hus”. 😉

      Liked by 2 people

      • Er Egon en eg? så må jeg også lige finde et navn til min kastanje – tror han hedder Kurt ligesom min overbo – jeg har et nærmest kammeratligt forhold til både menneskekurt og kastanjekurt

        Liked by 2 people

  2. Hej Dorthe
    Tusind tak for en dejlig tekst, du kan altså skrive noget om træer, så jeg bliver helt revet med. Ville altså ønske det var mig der havde skrevet den, den er bare mega god !! Det er fint hvordan du fletter familens historie ind, og hvordan træets had til sidst skinner igennem.
    Kh Mimi K

    Liked by 1 person

  3. Hi Uhrskov
    Dit navn sender miig til Afrika hver gang jeg ser det. Hvor kommer navnet fra?

    Dit tekst: Den er meget medrivende og let læst. Din persononificering af træet har en fin balance. Godt det ikke var vredere til at begynde med.
    Netop sammenfletningen af træets følelser med familiens historie virker rigtig godt – så godt at jeg kom til at tænke på nogle af HCAs fortællinger.

    Tak for en god historie.
    Kh Børge Lindschouw

    Liked by 1 person

    • Hi Børge.

      Mit navn? Jeg ved, jeg har det fra min far 😉 Ej jeg ved faktisk ikke, hvor det stammer fra, men jeg har skam hørt det mange gange i mit liv. I sætninger som: Kure ned i Uhrskoven og se hvad klokken er, så får du en banan, når du kommer tilbage. Nåh ja jeg hedder Kure Uhrskov, såh … hø hø. Men det er da rart med en gratis rejse til Afrika 😉

      Min tekst: Tusind, tusind tak. Det var en overvældende flot kommentar. Faktisk overvejede jeg at gøre det vredere fra starten. Bare så man var sikker på følelsen, men jeg kunne ikke få mig selv til det. Tak igen.

      Kh Uhrskov

      Liked by 1 person

  4. Hej Uhrskov,
    Denne gang passer dit navn fantastisk ind i temaet…Uhrskov 👍
    Din første del af historien er virkelig genialt skrevet. Følelserne som dominerer teksten må være resignation, bitterhed og ligegyldighed, med det gamle træ som vidne til menneskers gøren og laden.
    Jeg venter spændt på fortsættelsen, hvor én kan håbe på, at træet trods alt finder en mening med sit liv.
    K.h. Christa Marott.

    Liked by 1 person

    • Hej Christa.

      Tak. Ja altså … Nu er du nummer to, der bider mærke i mit navn i denne omgang. Godt at gøre sig bemærket ;). Og jeg har vist noget for træer, så det er vist også meget rammende. (Jeg har en fb side med et træ ved navn Egon derfor … Nå lige meget).

      Håber jeg kan leve op til forventningerne næste uge, for genialt skrevet bliver vist svært at slå. ;). Tak igen.

      Kh Uhrskov

      Liked by 1 person

      • Det jeg ser som genialt er, at du vælger at lade træet se på, hvad menneskerne i huset foretager sig – med en ligegyldig og opgivende mine. Forresten skriver du, at børnene ‘sad på’ træets grene. Det skal vel være sidder på dets grene?
        K.h. Christa Marott.

        Like

  5. Hej Uhrskov
    Havde egentlig hurtigt besluttet, at det her nok ikke lige var min kop træ, men fandt så ud af, at jeg på forundelig vis var charmeret af dit eventyr. Træet har sine småfornærmede følelser, mens verden omkring “ham” styrter om i dumhed, vrede og vold. Men bare vent: der er lagt i bulldozeren til ham selv. Fortsættelse følger vist …

    Liked by 1 person

  6. Hej Glenstrup.

    Tusind tak fordi du hang i alligevel. Hvis jeg skal være ærlig, så var det min niece, der slyngede ideen ud over bordet her i weekenden, da jeg ellers ville være endt i en af mine mere … naturlige historier og vold og blod. Jeg tænkte dog over det og … Tja endte på det her. Fortsættelsen kommer jo til at afhænge af den næste opgave ;). Tak for din kommentar. Det sætter jeg pris på.

    Kh Uhrskov

    Liked by 1 person

  7. Hej Uhrskov

    Han er noget knotten, din træmand her. men ganske charmerende. Og rigtig godt beskrevet. mens jeg læser tror jeg næsten på, at et træ kan have følelser, tænke og fortælle 😉
    Det er rigtig godt, hvordan du også fortæller om en famillie, fra bryllup til ungerne flyver fra reden.
    Så endelig ser træet de unge træer – men en buldozer truer …hvad nu?
    Rigtig god historie, hvor jeg også fik smilet lidt 😉

    Vh. Amanda

    Liked by 1 person

  8. Hej Amanda.

    Tak skal du have. Ja han er lidt vred, men kan man fortænke ham i det? Han har levet sit liv i ensomhed og pludselig viser det sig, at der er et hav af træer på den anden side af huset.

    Jeg er glad for, du kan lide den.

    Vh Uhrskov

    Like

  9. Hej Uhrskov,
    Jamen uha, hvor har du meget at fortælle. Man kommer langt og vidt omkring. Det, at det er træet som fortæller sin historie, får mig til at tænke på “naturfolk”, f.eks. har jeg hørt, at indianere har den filosofi, at alt er besjælet – så det er træer selvfølgelig først og fremmest. Det er lidt af “en røverhistorie”, som indeholder en del vold, som ender ud i mord i familien. Og som afslutning bliver man så præsenteret for planer om at bygge højhus på grunden.
    Det er en lang historie, men man keder sig bestemt ikke under læsningen, og så har du nået målet. (Du er lidt sjusket med f.eks. endelser i ordene, men det generer ikke indholdet, så det kan jeg sagtens leve med). Og vreden er bestemt til stede.
    Hilsen Ella

    Like

    • Hej Ella.

      Tak for din kommentar. Jeg er glad for, du kunne lide min tekst og at du ikke kedede dig ;).

      (Ang. det med at sjuske … Nej hvor blev jeg trist der. Mest fordi, jeg ikke kan gøre for det eller … Jeg er mild ordblind. Bliver heldigvis bedre og bedre til at skrive og stave, men der er områder, hvor jeg aldrig vil tage kæmpeskridt. Jeg skriver aldrig lange, indviklede ord, da jeg ikke kan stave dem. Og nogen gange end ikke forstå dem. Jeg ved det godt. Det gør mig en smule dum, men … Jeg finder andre veje, hvilket måske forenkler mine tekster, men sådan er det jo så. Jeg kan ikke altid kende forskel på p og b og jeg vender ordene om eller gentager dem, når jeg skriver. Før jeg sender mine tekster ind, så ringer jeg til min lillesøs og læser højt for hende. Der fanger jeg meget, men ikke alt og endelserne er et problem for mig. Et kæmpe problem, så jeg sjusker ikke. Jeg gør faktisk mit bedste og jeg ved godt, du ikke skrev det for at være ond, men den ramte nu alligevel, for jeg føler, jeg skal forsvare/forklare i skriveforløbet hvert år.)

      Dog … Tak fordi du tog dig tid til at læse og kommentere. Det sætter jeg altid pris på.

      Kh Uhrskov

      Liked by 2 people

      • Hej igen Uhrskov,
        Ja, det anede mig nok, og jeg var egentlig ikke i tvivl om, hvor dit problem ligger, for det er let genkendeligt. Men jeg var/er bestemt ikke ude på at såre dig.
        Jeg nævner bare lige et eksempel, som du sikkert kender – og måske allerede arbejder med? Du skriver “at det kunne være sjovt at skærer i ham. At skærer i ham.”
        At skære er = navneform, altså uden “r”. Når man bøjer ordet i nutid, hedder det “jeg skærer” altså med tilføjelse af “r”.
        Jeg vil gerne hjælpe dig, hvis jeg kan.
        I øvrigt har jeg tidligere læst tekster af dig, og her mener jeg ikke at have observeret, du har lavet fejl. Så du skal nok bare “klø på”, selvom det da måske kan være surt. Men husk: vi er alle udstyret med lige mange handikaps og lige mange evner. Det er bare ikke altid man selv kender sine fordele og ulemper. Tænk f.eks. på den sorte middelalder, hvor kun fåtallet kunne læse og skrive. Dengang var ordblindhed af gode grunde et ukendt begreb.
        Et er sikkert, jeg læser med i næste uge, for jeg elsker god fantasi.
        Hilsen Ella

        Liked by 1 person

      • Hej Ella.

        Det er sødt af dig, at tilbyde din hjælp og nej andre tekster har måske ikke været så “plaget” af det, men det har nok noget at gøre med min sindsstemning, når jeg skriver. Hvor meget jeg har i hovedet om du vil. Er jeg stresset, så bliver det værre. Som det meste gør ;).
        Jeg arbejder altid på at forbedre mig. Nogen gange handler det om at lærer at stave et enkelt ord rigtigt så som budget eller succes. Dem har jeg lært nu. Andre gange handler det om at sætte prøve eller prøver ind i stedet for og det er noget, jeg kæmper indædt med. Jeg ved dog, jeg er kommet langt igennem årene, så jeg lader mig ikke kue af det. Ser jeg et ord, jeg ikke kan, så spørger jeg. Jeg bliver dog lidt træt, hvis jeg føler mit “problem” overstiger min tekst. Dog … Det er jo egentlig en biting og jeg er så glad for, du læser med i næste uge. For fantasi det har jeg. Også selv om jeg ikke altid kan stave til den 😉

        Kh Uhrskov

        Liked by 2 people

  10. Kære Uhrskov

    Hvor har det dog meget personlighed, dit træ her i haven. På én gang lidt ydmygt, tjenende menneskene i huset og samtidig en slags overhoved, der hele tiden har overblikket over hvad der sker, både inde og ude.
    Jeg bliver trukket helt ind til stammen og står stille og lytter mens han fortæller sin historie, som til slut også bliver en lille smule trist. Måske er det først da huset bliver revet ned og han får udsyn, at det går op for ham, at livet i haven nok også har været lidt ensomt.
    Tak for en dejlig historie, godt fundet på og flot nedskrevet.

    Kh Livsglæde

    Like

    • Hej Livsglæde.

      Tak skal du have. Jeg er sikker på, han nød dine lyttende øre. Træer er ret tit ensomme ved du. Specielt de gnavne af slagsen ;).
      Ja jeg tror, han har fundet sig tilpas i sit liv som det eneste træ i haven, så at se de andre må have været som at miste en gren uden grund.
      Jeg er så glad for, at du gav læse med og kunne lide det. Det betyder meget.

      Kh Uhrskov

      Like

  11. Jeg er vild med den indfaldsvinkel, at et træ overværer en families historie og på mange måder tragiske endeligt. Du har foretaget et valg om at kalde træet “han”. Det klikker ikke helt hos mig, fordi træer i princippet ikke betragtes som kønnede. Det er et valg og jeg er alligevel påvirket følelsesmæssigt af op- og nedture for både familien og træet. Så mange tak for læsning og din kommentar 🙂

    Like

    • Hej Dorte.

      Tak skal du have. Jeg havde egentlig ikke overvejet, at træer er kønsløse. Måske fordi jeg har givet det her “for mange” menneskelige egenskaber. Hø hø.

      Jeg er glad for, du hang i alligevel og kunne lide det.

      Kh Uhrskov

      Like

  12. Kære Uhrskov

    Et træ der fortæller historien- det er set før, og så kan det være svært at gøre det igen. Men jeg synes du kommer virkelig godt fra det. Du får tilført netop dette træ en stor personlighed, og med hans knotne gemyt bliver han også et billede på hvad denne familiefar i virkeligheden gav sin kone i bryllupsgave. Måske skulle de virkelig have overvejet at fælde det for mange år siden, så kunne deres forhold måske have udviklet sig helt anderledes.

    Men hvor knotten han end er, så føler jeg jo med ham, og det gør ondt at læse om hans ensomhed og den fysiske smerte som de forbandede mennesker påfører ham. Du gør ham til sin egen allerbedste fortæller. Det er jo på det menneskelige plan en forfærdelig historie, men du formår at dreje al min omsorg over på det stakkels træ. Det er faktisk ganske godt skuldret.

    Et enkelt sted kan du måske overveje:
    ” Manden slog sin kone og sin ene datter ihjel. Hvorfor anede han ved gud ikke, men han var faktisk også ligeglad. ” – lige når jeg læser den sætning tror jeg at “han” er manden, først i næste sætning ser jeg at “han” er træet. Du kunne i stedet skrive:
    “Hvorfor anede træet ved gud ikke …” – så var læseren ikke i tvivl.

    Rigtig fin historie. Og hvad så nu? – Bliver han fældet? – eller kan han se frem til en stor boligblok hvor der bliver rigtig mange familier hvis liv han kan følge med i?
    Spændende.

    kh dorte

    Like

    • Hej Dorte.

      Ja han er vist ikke det gladeste træ i verden, men det kan man vist ikke fortænke ham i. Hvad der kommer til at ske med ham må tiden jo vise. Jeg er faktisk ikke helt sikker. Det komme til at afhænge af den næste opgave så … spændende. Også for mig.

      Jeg overvejer, om jeg lige skal gøre noget ved det afsnit eller linie er det jo egentlig.

      Tak for din kommentar.

      Kh Uhrskov

      Like

  13. Hej Dorte
    Skøn personificering af et træ. En bryllupsgave passet med varme og omhu.
    Du skriver meget levende, hvad træet oplever, der foregår omkring det.
    Det er en hel slægtsroman.
    Der er noget H.C. Andersen over din fortælling!
    Rigtig godt skrevet! Tak for læsning!
    De bedste hilsner fra Anne

    Like

  14. Jeg kunne godt lide dit træ, jeg har haft en bror stående i min barndoms have. Lidt lang tekst, men jeg nød den. Bortset fra det vil jeg tage hatten af for dit mod til at lægge tekster ind, med dit milde ordblindhedsproblem. Min ældste søn har arvet en mild form også fra sin far, nå det var ikke relevant. men min mand blev som ung vurderet dum, hvilket hans senere job gjorde til skamme. Min søn havde en træls skoletid men er i dag direktør i et verdensomspændende firma taler 4 sprog men har lidt problemer med at stave. Stor beundring og du må aldrig blive såret af bemærkninger. Vi er alle forskellige ,jeg er for eksempel dum til tal.
    k h ina
    huskede jeg at sige jeg kunne lide din tekst?

    Like

    • Hej Ina.

      Tusind tak skal du have og jeg kan kun følge, hvad din mand har oplevet. Gik igennem hele skoletiden med det stempel i panden og lige meget hvor hårdt jeg kæmpede, så var det imod strømen. Det blev først “opdaget” da jeg var voksen, såh … Nå men jeg lade mig nu ikke vælte så meget af det. Har jo lært meget igennem årene, men bliver nu stadigvæk lidt usikker, ked, hvis folk tror, jeg laver fejlene, fordi “jeg ikke gider”. Er dog i fuld beundring overfor din søn. Det er sejt gået.

      Kh Uhrskov

      Åhh og tak fordi du kunne lide min tekst.

      Like

  15. Hvad man dog ikke skal finde sig i af mærkværdigheder, når man bare er et stolt, omend lidt ensomt, træ.
    Fin fin tekst og vi kan vist alle genkende et enkelt eller to menneske der har lignende træk og som måske trænger til et friskere perspektiv på tingene.
    Helt på lavtpraktisk plan er der vist smuttet et “e” ud i “gange” her : “En af dem tre gang og han prøvede at slette det.”
    Mvh Rikke

    Like

    • Hej Rikke.

      Tja … jeg er omgivet af mennesker som ham så … 🙂

      Tak for din kommentar. Jeg får lige fanget det e og tvinger det på plads igen.

      Mvh Uhrskov

      Like

  16. Hej Uhrskov
    Træet, en figur der er udenfor det meste af tiden, undtagen når det bliver brugt som skriveplade. Født som bryllupsgave, det lyder godt, men derfra går tilværelsen ned ad bakke for træet. På sine gamle dage får det et større udblik end at være sammen med familien, der er en verden bag huset.

    Jeg holder meget af hans vrantne vredesudbrud, pasiv er han nødt til at være, men accepterende? Aldrig i livet!

    En charmerende historie, men hvor charmen kommer fra ved jeg ikke, måske fra træets usædvanlige temperament. Det er ikke HC Andersen-sødt, Overhovedet ikke, frabeder sig sådan noget.

    Du mangler et par afsnitsinddelinger i de store blokke på steder hvor beretningen skifter, og for læsbarhedens skyld.

    KH Jesper o

    Liked by 1 person

  17. Hej Jesper.

    Jeg sad faktisk, da jeg skulle smide den herind, og gloede på det lange stykke, men hjernen var tror så der skete ikke mere. Jeg smed den ind og kom helt fra det. Kigger dog lige på det i morgen.

    Tusind tak for din kommentar. Den varmede.

    Kh Uhrskov

    Liked by 1 person

  18. Hej Uhrskov,
    Tak for en fin og velfortalt historie fra et gammelt træ’s p.o.v. – sjovt fundet på!
    Jeg nød den og glæder mig til næste afsnit!
    Et par småting:
    Der er vist kommet et ‘r’ for meget på ‘skærer’ i denne sætning:
    ‘…kunne være sjovt at skærer i …’
    Og så er der de ‘intetsigende øjne’ – øh – mener du mon ‘udtryksløse’, eller..?

    Liked by 1 person

Skriv en kommentar